Jesper Hansen – examinerad från Xenter
Hur går man vidare från skola till egenföretagare/konsult?
Om man planerar att starta ett aktiebolag bör man vara medveten om att man behöver ha 50 000 kr i startkapital. Men det finns andra enklare sett starta företag genom ex. CoolCompany. Det finns väldigt mycket bra hjälp att få igenom Start-up Stockholm som har samarbeten med Almi. Dessa två har flera gratiskurser man kan gå.
Vilka områden man kan jobba inom?
Idag kan det vara inom flera olika områden där man kan se ett behov av en 3D-skrivare. Det kan vara i någon mindre verkstad, designer, industri, sjukvården.
Gav utbildningen dig tillräckligt mycket för att man skulle känna sig trygg när man kom ut i arbetslivet?
Utbildningen var ett bra komplement till tidigare yrkeslivserfarenheter. Då jag jobbat flera år inom fordonsindustrin. Där är det mycket upp till personen själv hur mycket man är villig att lägga ner och ha en bra grund för att komma ut i arbetslivet.
Några hälsorisker i yrket?
Beroende på vilken teknik man väljer att jobba med bör man alltid använda den rekommenderade skyddsutrustning och följa föreskrifter. Om man väljer att starta eget kan även den psykiska påfrestningen öka. Pressen för att få in jobb och att man kanske behöva jobba fler timmar i veckan än man är van vid för att gå runt.
Utsikter för framtiden?
Att i framtiden vara med och driva ett framgångsrikt företag och vara en stark spelare på marknaden. Också att hela tiden jobba med utveckling.
Vilka områden kommer tekniken växa mest?
Om tekniken kommer bli snabbare tror jag flera olika industrier med mindre serietillverkning växer. Även inom olika medicinska delar för att kunna anpassa proteser och i utbildningssyfte.
Vad fick dig att välja det här?
Spännande utbildning och kul att få vara med från ett tidigt skede i tekniken även fast den funnits sedan 80-talet. Också att det öppnat upp för fler yrkesval.
Vad är mest spännande med den här tekniken?
Den utvecklas hela tiden, både med nya material och tekniker.
Vad vill du lära dig mer om inom 3D-printingtekniken?
Mer om scanning, olika tekniker man kan använda sig av. Ännu mer inom metall, för där tror jag det kommer hända mycket de kommande åren.
Vad skulle du ge för tips till folk som vill lära sig om tekniken?
Söka på forum, hitta event ex: mässor, workshops, makerspace. Söka utbildning.
Hur var/är utbudet av 3D-jobb?
Då det oftast ingår flera andra arbetsuppgifter kan det vara svårt att hitta något specifikt 3D-jobb. Går alltid att sälja in idén hos företag. I Stockholmsområdet är utbudet inte jättestort. Men är man villig att söka sig till andra städer finns det ett större utbud på företag som jobbar mycket med 3D-printing.
Vilka program har du nytta av i ditt arbetsliv?
Någon form av CAD-program (Catia, Solidworks, Fusion 360) är några. Sedan något program som kan reparera filer netfabb eller Materialise Magics.
Hur mycket lön kan man begära?
Väldigt svårt att säga en siffra på lön. Här handlar det mycket om inom vilket bransch man väljer att jobba inom och vad för andra uppgifter man kan få. Andra utbildningar i ryggsäcken.
Här tror jag man har väldig stor nytta av sin LIA, speciellt LIA2. Då har man en stor chans att kunna få en anställning på företaget man är på.
Jag valde två stycken olika LIA platser som jag viste att jag kommer ha nytta av i framtiden. Både ett företag som jobbar med serie och prototyptillverkning, och ett som utvecklar och bygger skrivare.