Xenterbloggen

IT-studerande David Grafl och Niklas Tageby på Digitalidag.
IT-studerande David Grafl och Niklas Tageby på Digitalidag.
Foto: 
Patrik Lark

Är du orolig över säkerheten i din mobil? Att hackare kan ta över den och stjäla information eller pengar? Eller att appar spionerar på vad du gör och var du är?

Idag den 15 oktober välkomnades alla till Dataföreningen på Fleminggatan 7 i Stockholm. Studerande från vår YH-utbildning IT-säkerhetsspecialist hjälpte besökare att gå igenom sin mobil. Tillsammans kontrollerade de att alla inställningar var korrekta för maximal säkerhet. På bilden ses IT-studerande David Grafl och Niklas Tageby.

Läs mer om Digitalidag och Säkerhetskollen

Kommunfullmäktigemöten på Xenter
Livesända kommunfullmäktigemöten på Xenter.
Foto: 
Patrik Krans

På uppdrag av KLF (Kommunledningsförvaltningen) i Botkyrka har Xenter upphandlat ny teknik som ska användas vid Kommunfullmäktigemöten som regelbundet hålls på Xenter.
 
Den nya tekniken är inköpt för att klara av distansmöten såväl som möten på plats, men även hybridmöten med delar av deltagarna på plats och övriga via plattformen Teams.

Enkelt beskrivet är det ett mobilt kontrollrum för att producera TV-sändningar, eller som i detta fall distans och hybridmöten.

Tekniken består i grunden av tre PTZ-kameror, en bildmixer och en kompetent ljudmixer för att kunna skicka olika ljudmixar till alla olika mottagare; presidiet kan få två egna ljudmixar, deltagarna i lokalen en och deltagarna via teams en annan osv.

Under mötet skickas bilder på Teams-deltagarna till två stycken 85"-skärmar i salen, för att deltagarna på plats ska kunna se de som deltar på distans.
Även bilden från en av datorerna på presidiet mixas in så att den kan delas med de som deltar på distans.

Foto: Patrik Krans

Tobias von Haslingen med sin 3D-skrivare. Foto: Lotta Härdelin
Tobias von Haslingen med sin 3D-skrivare för betong.
Foto: 
Lotta Härdelin

Sveriges första 3D-printade betonghus står i Tumba och flera studerande på vår YH-utbildning till 3D-tekniker har varit med i processen under sin LIA (praktik).

"Här är det – ett rum med kök och badrum – 3D-printat och klart. Och i slutet på nästa sommar blir det inflytt i Sveriges första 3D-printade småhus. Det är entreprenören Tobias von Haslingen övertygad om.
– Hur svårt kan det vara? säger mannen som är säker på att byggindustrin står inför en revolution som börjar här: på en grusplan i Tumba."

Hela artikeln:
www.dn.se/sthlm/han-har-skapat-sveriges-forsta-3d-printade-betonghus/

Läs mer om vår YH-utbildning till 3D-tekniker:
www.xenter.se/utbildning/3d-tekniker-additiv-tillverkning-3d-printing

Campus Botkyrka
Vi har förlängt ansökningstiden på flera av våra utbildningar:
Elkonstruktör stänger 24 maj och fem utbildningar förlänger till 31 maj:
 • 3D-tekniker
 • Automationsspecialist
 • Hisstekniker
 • Livesändningsspecialist
 • Marin servicetekniker
Med anledning av de förlängda ansökningsdatumen bjuder vi in till ett Digitalt Öppet Hus på Campus Botkyrka, för Xenter Yrkeshögskola tillsammans med studie- och yrkesvägledningen på Vuxenutbildningen + representant från Arbetsförmedlingen.

Fredag 21 maj
Kl. 10:00 – 12:00
Trafiklärare

Myndigheten för yrkeshögskolan har lämnat sitt besked om vilka av årets utbildningsansökningar som får starta. Xenter fick sex ansökningar beviljade, varav ”Trafiklärare” är en helt ny utbildning.

”Det är med stor glädje och stolthet som vi tar oss an det förtroende som Myndigheten för yrkeshögskolan har gett oss i form av sex nya utbildningar till hösten. Ett gediget arbete ligger bakom detta teamwork och jag vill rikta ett stort tack till alla inblandade. Nu börjar ett spännande arbete med planering för att kunna ge bästa leverans till våra blivande studerande.” Anna Eriksson, chef Xenter Yrkeshögskola


 • Xenter Yrkeshögskola kommer från och med hösten 2021 att erbjuda 12 avgiftsfria och CSN-berättigade YH-utbildningar med riksintag:
  •    3D-tekniker
  •    Automationsspecialist
  •    Dokumentcontroller/registrator
  •    Elkonstruktör
  •    Fastighetsförvaltare
  •    Hisstekniker
  •    IT-säkerhetsspecialist
  •    Livesändningsspecialist
  •    Lärarassistent
  •    Marin servicetekniker
  •    Trafiklärare
  •    VFX-artist


Alla YH-utbildningar är riktade mot bristyrken, det vill säga, yrkeskategorier där det inte finns tillräckligt med utbildad personal att rekrytera.
Den nya utbildningen till Trafiklärare är mycket efterfrågad av branschen då den har rekryteringsproblem, inte minst i Storstockholm. Den som fullgör sin utbildning har alltså mycket goda förutsättningar att få jobb inom yrket.
De andra fem beviljade utbildningarna är 3D-tekniker, Dokumentcontroller, Elkonstruktör, Livesändningsspecialist och VFX-artist som har gått sedan tidigare på Xenter och nu fått förnyat förtroende med flera intag.

Varmt välkommen till Xenter!
Här kan du som företagare vara med och påverka vilka utbildningar som Xenter ansöker om att få starta och yrkeshögskoleutbildningarnas innehåll. Just samarbetet med företagen är nyckeln till framgången med YH-utbildningarna. Tack vare samarbetet med 700 företag kan Xenter erbjuda Botkyrka och Sverige rätt kompetensförsörjning.

Motorservice i Xenters marinlabb
Motorservice i Xenters marinlabb
Foto: 
Patrik Lark

När den plötsliga övergången till distansundervisning inträdde på grund av Covid-19, gällande alla eftergymnasiala skolor från den 18 mars 2020 enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation, så hade Xenter redan infrastrukturen på plats. Erfarenheten med distansutbildning fanns i huset i och med distansutbildningen Elkonstruktör. Xenter behövde bara skala upp från en distansutbildning till 12. Erfarenheten av livesändningar var även den väletablerad i huset genom utbildningen Livesändningsspecialist. All tänkbar utrustning fanns och var redan utprovad. Tack vare den interna kompetensen var Xenter i full gång från dag ett.

På Xenter Yrkeshögskola används distansplattformen Zoom som ger möjlighet att hålla föreläsningar eller dela upp i små chattrum för grupparbeten. Då vi har praktiska moment i många av våra utbildningar så har vi även livesändningar från våra labb och studior där de studerande och lärare kan interagera genom att ställa frågor och instruera. Sändningarna lagras också som filmklipp som man kan titta på vid senare tillfälle.

Utbildningen VFX-artist använder fasta datorer med verkligt kraftfull mjukvara för att skapa avancerade filmeffekter och 3D-modellering. Med hjälp av virtuella desktops kan de studerande få tillgång till skoldatorernas programvaror från distans genom fjärrstyrning.

Men det är inte bara undervisningen som sker på distans, personalen har regelbundet möten över Zoom och Teams. Även ett digitalt öppet hus ordnades där varje utbildning fick sitt eget chattrum i Zoom där besökare kunde ställa sina frågor. Nu i antagningsfasen sker antagningsprov och intervjuer digitalt över distansplattformen.

Även Botkyrka kommun, som Xenter Yrkeshögskola är en del av, använder sig av Xenters kompetens inom livesändning med direktsända presskonferenser och informationsmöten.
Den 28 maj genomfördes till exempel det första helt digitala fullmäktige i Botkyrka kommun i fullstor sammansättning med 75 tjänstgörande och dessutom ersättare. Detta skedde med kommunfullmäktiges presidium i Xenter-huset och hanterades tekniskt av Xenters personal.

– Även när hotet från Covid-19 lagt sig så kommer vi på Xenter fortsätta erbjuda dessa digitala tjänster då till exempel digitalt öppet hus visade sig mycket uppskattat av sökanden från andra orter, inte minst till distansutbildningarna, säger Anna Eriksson, tf. YH-chef Xenter.

Wahid Naqshbandi gör sin LIA som fibertekniker hos Netab Tele/Data
Wahid Naqshbandi gör sin LIA som fibertekniker hos Netab Tele/Data
Foto: 
Netab

Wahid Naqshbandi gör sin LIA hos Botkyrka-företaget Netab Tele/Data och jobbar omväxlande med fiber och en del annat. Netab utför just nu teletekniska säkerhetsinstallationer vid Medborgarplatsen i Stockholm. Här ser vi hur Wahid utför installationen med säkerhetssele uppe på Medborgarhusets tak. Här kommer Polisen sedan att installera kameror när kabeldragningen är klar.

Wahid Naqshbandi gör sin LIA som fibertekniker hos Botkyrka-företaget Netab Tele/Data

Foto: Netab Tele/Data

Vill du och också bli fibertekniker?
Läs mer om YH-utbildningen Fibertekniker:

Pavel Lamkov vann Los Angeles Film Awards för andra året i rad.
Pavel Lamkov vann Los Angeles Film Awards för andra året i rad.
Foto: 
Patrik Lark

Pavel Lamkov, studerande på YH-utbildningen VR-producent har för andra året i rad vunnit Los Angeles Film Awards (LAFA) i kategorin VR360°-film. Den här gången vann han med filmen "Foexclub" som är en musikfilm med ett fiktivt rockband. Hans förra vinnarfilm "Tunnel of Love" har även vunnit många priser på andra internationella filmfestivaler.

För den nyfikne finns en plattfilmsvariant av "Foexclub" att se här:

https://lnkd.in/euTUS44

Läs mer om Xenters YH-utbildningar som startar till hösten 2020:

Håkan Sundborg
Håkans Sundborg
Foto: 
Lars Heydecke

Efter sju år som chef för Xenter Yrkeshögskola är jag färdig. Jag har uppfyllt både de mål jag lovade Botkyrka kommun och de mål jag satte upp för mig själv. Xenter är idag störst, bäst och möjligen vackrast!

 

Störst: Xenter Yrkeshögskola är idag den särklassigt största yrkeshögskolan i södra Storstockholm, 12 utbildningar, 20 grupper och över 500 studerande – vi har vuxit så att vi nästan fått växtvärk!

 

Bäst: YH-myndighetens kvalitetsgranskningar talar tydligt för att vi är rätt ute i vårt kvalitetsarbete.

 

Vackrast: Vi har i alla fall YH-världens häftigaste hus, eller hur?

 

Mitt beslut att lämna chefsrollen fattades under hösten 2019. Vi beslöt i ledningen att jag skulle lämna min roll efter mars 2020. Föga visste vi då om penningregn från Regeringen/MYH, föga visste vi om virus. Det är i en knepig tid jag lämnar över stafettpinnen. Det är också en spännande tid med nya möjligheter för Xenter Yrkeshögskola att bidra till att möjliggöra de omställningar dagens arbetsmarknad behöver för att hållbart utvecklas till morgondagens. 

 

Men jag är trygg, Xenter YH lämnas i trygga händer;  Anna Eriksson har allt som behövs; gedigen skolbakgrund, gedigen Xenter-bakgrund, rektorsutbildning, YH-kunnig – och dessutom erfaren i sin chefsroll. 

 

Till mina vänner och bekanta i YH-världen – följ mig på LinkedIn, vem vet var jag dyker upp framöver …

Xenter-teknik bakom livesända Kommunfullmäktigemöten

Kommunfullmäktigemöten på Xenter
Livesända kommunfullmäktigemöten på Xenter.
Foto: 
Patrik Krans

På uppdrag av KLF (Kommunledningsförvaltningen) i Botkyrka har Xenter upphandlat ny teknik som ska användas vid Kommunfullmäktigemöten som regelbundet hålls på Xenter.
 
Den nya tekniken är inköpt för att klara av distansmöten såväl som möten på plats, men även hybridmöten med delar av deltagarna på plats och övriga via plattformen Teams.

Enkelt beskrivet är det ett mobilt kontrollrum för att producera TV-sändningar, eller som i detta fall distans och hybridmöten.

Tekniken består i grunden av tre PTZ-kameror, en bildmixer och en kompetent ljudmixer för att kunna skicka olika ljudmixar till alla olika mottagare; presidiet kan få två egna ljudmixar, deltagarna i lokalen en och deltagarna via teams en annan osv.

Under mötet skickas bilder på Teams-deltagarna till två stycken 85"-skärmar i salen, för att deltagarna på plats ska kunna se de som deltar på distans.
Även bilden från en av datorerna på presidiet mixas in så att den kan delas med de som deltar på distans.

Foto: Patrik Krans

God Jul från oss alla till er alla - i VR dessutom


En God Helg önskar vi er allihopa!

Här kan du titta på en kort VR-film, producerad av våra studerande på YH-utbildningen "VR-producent".

Vi ses med nya krafter i januari igen <3

Vår egen "Artist in Residence" Amanda de Frumerie har utställning!

Välkommen på Vernissage på Galleri Toppen den 22 november kl 17-20.

Galleri Toppen liggeri Ateljeföreningen Färgkontoret i Gröndal på Lövholmsgränd 12

Utställningen består av två delar: Nya figuriner i keramik “Hiding Places”, samt en ny bildserie “Partikelbana”. Teckningarna är skapade i samarbete med poeten Martti Soutkari och musikern Petter Herbertsson. De är ett slags mikrokosmos av rötter, hår och droppar. För figurinerna är det skogen med dess ytor, texturer, former och mönster som varit en inspirationskälla. Selma Lagerlöf, John Bauer och Elsa Beskow är andra inspirationskällor vars bildvärldar Amanda återkommer till i detta projekt. Titeln “Hiding Places” anspelar på idén om att gömma sig på olika sätt, under ytor av mönster, bakom dem eller för sig själv, men också på den konstnärliga processen och leken. 

Läs mer och anmäl dig till eventet här

Delegation från Turkiets arbetsgivarorganisationer på besök

Turkiskt besök 3 oktober 2017
Foto: 
Claudia Virtanen
,
Turkiskt besök 3 oktober 2017
Foto: 
Claudia Virtanen

Förra veckan hade Xenter besök av en delegation på 15 personer från Turkiet som representerar arbetsgivarorganisationerna, MÜSİAD och HAK-İŞ.  Deltagarna har gjort ett veckolångt besök i Stockholm inom ramen för det EU -och turkiskt finansierade tvååriga projektet Technical Assistance for Increasing Adaptability of Employees and Employers with a Social Dialogue Approach som avslutas i december.  

Projektet, som tidigare besökt även Italien, är i Sverige för att de är nyfikna på den svenska modellen och vill ta del av erfarenheterna vad gäller social dialog och yrkesutbildning. Förutom besöket på Xenter innehåller veckan även besök hos Mälardalens tekniska gymnasium, Scania, SKL(Sveriges kommuner och landsting), Medlingsinstitutet samt organisationernas motsvarigheter LO-Förbundet, Unionen och SN (Svenskt Näringsliv).

Med från Xenter var verksamhetsledare Tor-Erik Lillsebbas och YH-Chef Håkan Sundborg

Nedan kan du läsa mer om de olika organisationerna:

MÜSİAD -  the Independent Industrialists and Businessmen's Association of Turkey http://www.musiad.org.tr/en

HAK-İŞ - Trade Union Confederation http://www.hakis.org.tr/index-eng.php