Xenter utökar till 13 YH-utbildningar

Medicinsk sekreterare – vårdadministratör
Medicinsk sekreterare
Foto: 
Anne-May Ots Hagqvist

Myndigheten för yrkeshögskolan har lämnat sitt besked om vilka av årets utbildningsansökningar som får starta. Xenter fick två ansökningar beviljade, varav ”Medicinsk sekreterare” är en helt ny utbildning. Totalt sett startar 13 YH-utbildningar till hösten på Xenter, fler än någonsin tidigare.

”Det är med stor glädje och stolthet som vi tar oss an det förtroende som Myndigheten för yrkeshögskolan har gett oss. Vården är en helt ny sektor för Xenter så nu börjar ett spännande arbete med planering för att kunna ge bästa kompetens till våra blivande studerande. Vi har redan en välmeriterad utbildningsledare på plats, som har drivit den här utbildningen på annat håll tidigare, så det kommer att bli jättebra.” Anna Eriksson, chef Xenter Yrkeshögskola.

Xenter Yrkeshögskola kommer från och med hösten 2022 att erbjuda 13 avgiftsfria och CSN-berättigade YH-utbildningar med riksintag:

Alla YH-utbildningar är eftergymnasiala och riktade mot bristyrken, det vill säga, yrkeskategorier där det inte finns tillräckligt med utbildad personal att rekrytera. Den nya utbildningen till Medicinsk sekreterare är mycket efterfrågad av en bransch med rekryteringsproblem, inte minst i Storstockholm. Den som fullgör sin utbildning har alltså mycket goda förutsättningar att få jobb inom yrket.

Den andra beviljade är den mycket populära utbildningen Fastighetsförvaltare som har gått sedan tidigare på Xenter och nu fått förnyat förtroende med flera intag.

Varmt välkommen till Xenter!
Här kan du som företagare vara med och påverka vilka utbildningar som Xenter ansöker om att få starta och yrkeshögskoleutbildningarnas innehåll. Just samarbetet med företagen är nyckeln till framgången med YH-utbildningarna. Tack vare samarbetet med 700 företag kan Xenter erbjuda Botkyrka och Sverige rätt kompetensförsörjning.

Xenter – A Christmas Saga

Ett animerat julkort/nyårskort skapat av studerande på Xenters yrkeshögskoleutbildning VFX-Artist.
 
Filmen är gjord som ett grupparbete i slutet av första terminen för årskull 2021.
 
Team Maräng:
Daniel Steiner
Staffan Hermansson
Carl Wiggberg
Gustav Holmström
Louie Hartman
 
Music by Louie Hartman © 2021

Julkort – Team Ischoklad:
Emil Roos Nilsson
Michel Gil
Jesper Sjölander
Adam Ahlman
Julkort – Team Knäck:
Rickhard  Norberg
Elin Ek Mälman
Anastasia Matuszewski
Ebba Stillman
Joel Wellerfors

Music: Christmas Village - Aaron Kenny
Support by RFM - NCM: https://youtu.be/RRdWzMjqIaE


"En sockersöt jul" – Team Kola:
Johannes Ardenfors
Matyas Belina
Julian Svanström
Samer Kasem

Musik:
Christmas Morning – Jakub Pietras
Länk: https://artlist.io/song/69122/christmas-morning
Licens: Artlist License: Get to Know Artlist's License Model


Holiday Wishes – Team Chokladtryffel:
Hanna Dahlquist
Linnea Duvström
Cecilia Azout
Alexis Pramgren
 
Musik:

Link: https://www.youtube.com/watch?v=TR4e4oRq1yQ&list=PLbXvEiPXlSitK5cF2eC6ZMZY1qKEA99_f&index=5
Licens Creative Commons-licens – attribution (återanvändning tillåten)

Music was provided through the Youtube Audio Library by the followning:
We Wish You a Merry Christmas by Twin Musicom is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 license. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Artist: http://www.twinmusicom.org
 
Sound effects: By Fredrik Wisborg

Fösta kullen från VFX-artist examinerade

Fösta kullen från VFX-artist examinerade.
Fösta kullen från VFX-artist examinerade.
Foto: 
Patrik Lark
Efter 2,5 års YH-utbildning var det äntligen dags för examinering och diplomutdelning för vår första kull från VFX-artist!

Glädjen var stor då många redan har fått anställning på sin LIA-plats (praktikplats) i filmbranschen och flera andra har lovande prospekt på gång. Vill man anställa någon av dessa nyexaminerade så bör man skynda sig för detta är den enda klassen av sitt slag som går ut detta år i vårt avlånga land!


Fösta kullen från VFX-artist firar examen med tårta.
Fösta kullen från VFX-artist firar examen med tårta.

Fösta kullen från VFX-artist firar examen.
Tre stolta VFX-artister på väg ut i filmbranschen.

Xenter var värd för livesänt YH-forum

Xenter var värd för livesänt YH-forum.
Xenter var värd för livesänt YH-forum.
Foto: 
Xenter
Två gånger om året arrangerar Yrkeshögskoleförbundet en konferens, den här gången i Xenter-huset.

Den senaste informationen från Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) framfördes av GD Thomas Persson, med intressant statistik över yrkeshögskolans utveckling. Intressanta talare och en paneldiskussion var andra inslag i den sändning som Xenter skötte från egna Nisellsalen och som via Youtube gick ut till yrkeshögskolor i hela landet. Vår YH-utbildning till Livesändningspecialist och vana av att livesända Botkyrkas kommunfullmäktigemöten gjorde Xenter till en lämplig värd för konferensen.

I trevlig miljö skedde dialog och utbyte mellan medlemmar kring aktuella frågor inom Yrkeshögskolan med målet är att bidra till utveckling och förbättring genom gemensam påverkan. Sanna Balsvik var moderator. Arbetsförmedlingen, Svenskt Näringsliv, Sveriges tre största politiska partier och gästföreläsarna Nino Baraka och Håkan Ozan var andra deltagare.

Ämnen och frågor som diskuterades var bland annat:
- Hur kommer det moderna Sverige att se ut?
- YH:s roll i det moderna Sverige
- Framtid, innovation & digitalisering

Första kullen Dokumentcontroller tog examen

Första kullen studerande från YH-utbildningen Dokumentcontroller/Registrator tog sin examen.
Första kullen studerande från YH-utbildningen Dokumentcontroller/Registrator tog sin examen.
Foto: 
Patrik Lark
Första kullen studerande från YH-utbildningen Dokumentcontroller/Registrator tog sin examen idag, ett historiskt ögonblick således!
Många studerande hade redan fått jobb på sin LIA-plats. Det märks tydligt att det är ett stort sug efter den här yrkeskompetensen.
Utbildningen som går på distans är Xenters i särklass mest populära utbildning sett till antalet ansökningar. 9 maj 2022 är sista ansökningsdag om du vill börja studera till hösten 2022.

Xenter var värd för livesänt YH-forum

Xenter livesände YH-forum
Xenter livesände YH-forum
Foto: 
Skärmdump från livesäningen.

Två gånger om året arrangerar Yrkeshögskoleförbundet en konferens, den här gången i Xenter-huset. Den senaste informationen från Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) framfördes av GD Thomas Persson, med intressant statistik över yrkeshögskolans utveckling. Intressanta talare och en paneldiskussion var andra inslag i den sändning som Xenter skötte från egna Nisellsalen och som via Youtube gick ut till yrkeshögskolor i hela landet. Vår YH-utbildning till Livesändningspecialist och vana av att livesända Botkyrkas kommunfullmäktigemöten gjorde Xenter till en lämplig värd för konferensen.

I trevlig miljö skedde dialog och utbyte mellan medlemmar kring aktuella frågor inom Yrkeshögskolan med målet är att bidra till utveckling och förbättring genom gemensam påverkan. Sanna Balsvik var moderator. Arbetsförmedlingen, Svenskt Näringsliv, Sveriges tre största politiska partier och gästföreläsarna Nino Baraka och Håkan Ozan var andra deltagare.

Ämnen och frågor som diskuterades var bland annat:

- Hur kommer det moderna Sverige att se ut?

- YH:s roll i det moderna Sverige

- Framtid, innovation & digitalisering

Digital@Idag: "Säkerhetskollen"

IT-studerande David Grafl och Niklas Tageby på Digitalidag.
IT-studerande David Grafl och Niklas Tageby på Digitalidag.
Foto: 
Patrik Lark

Är du orolig över säkerheten i din mobil? Att hackare kan ta över den och stjäla information eller pengar? Eller att appar spionerar på vad du gör och var du är?

Idag den 15 oktober välkomnades alla till Dataföreningen på Fleminggatan 7 i Stockholm. Studerande från vår YH-utbildning IT-säkerhetsspecialist hjälpte besökare att gå igenom sin mobil. Tillsammans kontrollerade de att alla inställningar var korrekta för maximal säkerhet. På bilden ses IT-studerande David Grafl och Niklas Tageby.

Läs mer om Digitalidag och Säkerhetskollen

Sveriges första 3D-printade betonghus i Tumba

Tobias von Haslingen med sin 3D-skrivare. Foto: Lotta Härdelin
Tobias von Haslingen med sin 3D-skrivare för betong.
Foto: 
Lotta Härdelin

Sveriges första 3D-printade betonghus står i Tumba och flera studerande på vår YH-utbildning till 3D-tekniker har varit med i processen under sin LIA (praktik).

"Här är det – ett rum med kök och badrum – 3D-printat och klart. Och i slutet på nästa sommar blir det inflytt i Sveriges första 3D-printade småhus. Det är entreprenören Tobias von Haslingen övertygad om.
– Hur svårt kan det vara? säger mannen som är säker på att byggindustrin står inför en revolution som börjar här: på en grusplan i Tumba."

Hela artikeln:
www.dn.se/sthlm/han-har-skapat-sveriges-forsta-3d-printade-betonghus/

Läs mer om vår YH-utbildning till 3D-tekniker:
www.xenter.se/utbildning/3d-tekniker-additiv-tillverkning-3d-printing

Förlängd ansökningstid och nytt öppet hus

Campus Botkyrka
Vi har förlängt ansökningstiden på flera av våra utbildningar:
Elkonstruktör stänger 24 maj och fem utbildningar förlänger till 31 maj:
  • 3D-tekniker
  • Automationsspecialist
  • Hisstekniker
  • Livesändningsspecialist
  • Marin servicetekniker
Med anledning av de förlängda ansökningsdatumen bjuder vi in till ett Digitalt Öppet Hus på Campus Botkyrka, för Xenter Yrkeshögskola tillsammans med studie- och yrkesvägledningen på Vuxenutbildningen + representant från Arbetsförmedlingen.

Fredag 21 maj
Kl. 10:00 – 12:00