3D-printade hus i betong

3D-printing homes on demand
3D-printing homes on demand
Foto: 
Patrik Lark
8 maj 2019

Daniel Solaric och Paul Tsang fick möjligheten att göra sin LIA (praktik) på innovationsföretaget ConcretePrint i Tullinge. Företaget håller på att utveckla en 3D-printer för betong som ska kunna printa hela hus.

Xenter var där för att se på när första riktiga testprintningen skulle ske. Själva 3D-printern, en prototyp, var så stor som rummet i industrilokalen tillät, men ändå inte fullskalig. En cementblandare och en betongpump stod utanför på gården och pumpade betongen genom en slang till printerns munstycke. Betongens konsistens visade sig avgörande för resultatet liksom trycket i slangen. Inledningsvis var betongen för lös och trycket för hårt, men efter hand lyckades man justera det och få ett allt bättre resultat.

–    Detta är resultatet av tre års arbete och nu är vi i slutfasen av konstruktionen av printern. Nu börjar äntligen det riktiga arbetet att testa och utveckla metoderna för framtidens homes on demand, sa Tobias v. Haslingen, grundare av ConcretePrint.

ConcretePrint

"Det vi bevittnar nu är födelsen av framtidens husbyggnad." Lennart Widén, BoWill Byggmaskiner

3D-print med betong

Själva idén med Xenter Yrkeshögskola är just att vara branschnära och att en stor del av utbildningen ska utgöras av LIA (Lärande I Arbete). De studerande får då omsätta sina teoretiska kunskaper ute i verkligheten och får lära sig hur det fungerar på just det företaget. I många fall får de studerande sedan en anställning där och är då redan inkörda i sin yrkesroll. Det blir en flytande gräns mellan utbildning och yrkesliv som tar bort alla trösklar.
Sedan sitter flera av branschföretagen med i utbildningens ledningsgrupp och övervakar utbildningens kvalitet samt bestämmer vilka kompetenser som utbildningen ska ge.

–    Det är superintressant att praktisera här. Arbetet är mycket omväxlande och det är stimulerande att vi jobbar i framkant av betongprintning i Europa. Jag känner att jag får användning för precis alla mina kunskaper här, sa Daniel Solaric.

–    Med den här utbildningen blir man framtidens tekniker i en bransch där tekniken ständigt utvecklas. Det kommer ställa krav att jag ständigt lär mig och vidareutbildar mig. Att utbilda mig till 3D tekniker är en del av den tekniska revolutionen och att få vara med och utveckla betong 3D printern under min LIA är att vara en del av något som kommer att förändra framtiden, sa Paul Tsang

Läs mer om YH-utbildningen till 3D-tekniker