Bli mästare på filmeffekter

Nichlas Larsson, av lärararna i VFX-artistutbildningen, sitter och ritar en rymdbas i Maya.
Foto: 
Björn Egertz
2 april 2019

"Med VFX och 3D kan man skapa vilka miljöer och filmeffekter som helst. Ta filmen Sherlock Holmes och hur de återskapat gamla miljöer i London. Det är helt fantastiskt kul och intressant," säger Nichlas Larsson som är lärare på den nya YH-utbildningen VFX-artist på Xenter i Botkyrka.

Till hösten 2019 startar Xenter i Botkyrka den helt nya utbildningen VFX-artist. Det är en 2,5-årig utbildning som är avgiftsfri och studiemedelsberättigad.

En VFX-artist jobbar med olika typer av mjukvaror för att skapa visuella effekter inom film- och reklamproduktion.

"Du kommer att lära dig både de kreativa och tekniska aspekterna av filmskapande, animation och Visual Effects. Det är bra att både ha ett artistiskt och tekniskt intresse när man ska läsa VFX-artist," säger Nichlas Larsson.

VFX är en förkortning av engelskans Visual Effects. Det innebär digitala, visuella specialeffekter för rörlig bild. En VFX-artist skapar VFX-effekter för bland annat film-, TV, reklam- och/eller dataspelsproduktion.

Nichlas Larsson som har jobbat med 3D och VFX sedan 90-talet då han första gången stötte på begreppen i samband med en tävling på IKEA berättar vidare.

"Utbildningen till VFX-artist på Xenter handlar mycket om samarbetet mellan 3D-artister och Compositors. De studerande får grundläggande kunskaper inom bägge yrkesrollerna och väljer sedan om de vill specialisera sig mot 3D-visualisering eller Compositing. VFX handlar egentligen om två saker dels att bygga upp historiska världar typ gamla London som i Sherlock Holmes och dels den spektakulära delen där det sprängs och med skapade fantasivärldar. En annan jättestor del är att matcha ihop en animation med filmat material," säger Nichlas Larsson.

VFX-branschen är en av Sveriges snabbast växande branscher. De senaste åren har antalet anställda bland de ledande företagen i stort sett fördubblats varje år. De stora svenska VFX-företagen är samlade här i Stockholm. VFX är också en svensk exportframgång. Det framkom i en undersökning som Tillväxtverket genomförde 2017 av den digitala efterproduktionsbranschen.

Läs mer om VFX-artistutbildningen.