Därför behövs du i hiss- och rulltrappsbranschen

Hisstekniker behövs!
Behovet av hiss- och rulltrappstekniker är stort.
Foto: 
Hissförbundet
20 maj 2022

Hiss- och rulltrappsbranschen ger möjlighet till en utvecklande karriär. Här ger Xenters samarbetspartner, Hissförbundet, sin syn på branschen och karriärsmöjligheterna.

Hissar och rulltrappor finns överallt i bostäder, på arbetsplatser och i våra offentliga miljöer. För tillgängligheten måste en stillastående hiss eller rulltrappa åtgärdas snabbt. De behöver även hela tiden hållas efter så att säkerheten kan garanteras. Att vara hiss- och rulltrappstekniker är ett viktigt jobb.

Samtidigt byggs det mycket i Sverige, 63 900 nya bostäder påbörjades 2021. Gamla hissar moderniseras så att de får samma säkerhetsstandard som de hissar som vi monterar idag har. Därtill är hissar i privata villor en växande marknad.

”Urbaniseringstrenden i landet fortsätter och storstadsregionerna står för mer än 60 procent av alla bygginvesteringar. Detta innebär ett ökat hiss- och rulltrappsbestånd, och även behovet av modernisering, skötsel och underhåll ökar hela tiden. I kombination med kommande pensionsavgångar har vi ett skriande behov av kompetenta medarbetare, nu och under de kommande 5-10 åren.”, säger Daniel Nyman, ordförande i Hissförbundet.

Hiss- och rulltrappsbranschen i Sverige omsätter åtta miljarder kronor och sysselsätter cirka 3700 personer. Hissförbundets medlemsföretag står för cirka 80 procent av branschens omsättning. Under 2021 genomförde Hissförbundet en enkätundersökning som visar att under perioden 2022-2027 behöver enbart medlemsföretagen i Hissförbundet nyanställa ca 750 hiss- och rulltrappstekniker, vilket innebär ett anställningsbehov om minst 150 tekniker per år.

Vägen till att börja arbeta inom hiss- och rulltrappsbranschen är kort. Du kan gå en utbildning eller söka jobb direkt hos ett av våra medlemsföretag.

Du behövs!

Här samlar Hissförbundet allt du behöver veta om ett spännande yrkesval, så som utbildningar, lediga jobb och varför just du behövs!: Hissforbundet.se/karriar