Xenter deltar i Non-Violence-kampanj mot 3D-printade vapen

Rammzi Jawda, studerande på Xenters YH-utbildning 3D-tekniker
Rammzi Jawda, studerande på Xenters YH-utbildning 3D-tekniker.
Foto: 
Patrik Lark
31 januari 2019

3D-ritningar på fullt funktionsdugliga vapen sprider sig på fildelningssidor. Det vill organisationen Non-Violence motverka i en kampanj som ska göra det svårare att ladda ned dem. Kampanjen sjösätts med en film. I filmen ses en 3D-printad revolver med knut, som Rammzi Jawda, studerande på Xenters YH-utbildning 3D-tekniker, skapat.

3D-printing kan precis som all avancerad teknik missbrukas. Tekniken är tillgänglig även på amatörnivå. Vem som helst kan nu köpa en enkel 3D-printer, ladda ner 3D-ritningarna och skapa ett farligt vapen.

Genom initiativet The Non-Violence Torrent har Non-Violence översvämmat populära fildelningssidor med ritningar innehållandes en modell av organisationens symbol – Revolvern med knut av konstnären Carl Fredrik Reuterswärd. Ritningarna har försetts med samma namn som de mest nedladdade filerna, för att försvåra för den som letar efter originalen. För att få upp frågan på agendan har Non-Violence gjort en film tillsammans med kommunikationsbyrån Animal.

I filmen har Botkyrkabon Rammzi Jawda, studerande på Xenters YH-utbildning 3D-tekniker, skapat revolvern och i en time-lapse visat processen. Klippet baseras på ett antal stillbilder per sekund, lite som att man snabbspolar.

I den korta intervjufilmen nedan berättar Rammzi Jawda om sin roll i projektet:

 


Se kampanjfilmen från Non-Violence:

 

Läs mer om kampanjen i Resumé