Hoppa till huvudinnehåll

Arez Aldalo – Fastighetsförvaltare

Bild på elev

Utbildningen erbjuder ett brett val av karriärmöjligheter inom fastighetsbranschen. Beroende på hur stor bolaget man jobbar på är, får man varierande ansvarsområde, arbetstider, lön och såklart utvecklingsmöjligheter.

Vilka yrken och företag kan man jobba på efter utbildningen?
Utbildningen erbjuder ett brett val av karriärmöjligheter inom fastighetsbranschen. Beroende på hur stor bolaget man jobbar på är, får man varierande ansvarsområde, arbetstider, lön och såklart utvecklingsmöjligheter. Det ligger mycket ansvar på dig själv också när det gäller att utöka dina kontakter och visa upp dig själv på events och mässor. Visa att du vill arbeta! Se till att dina framtida arbetsgivare ser vem du är och vad du står för.

Personligen föredrar jag att arbeta på större privata bolag. Anledningen till detta är att ja känner att jag är med och bidrar till dem stora besluten som påverkar framtidens samhälle. Man träffar på oroligt många personer dagligen samt får delta och bidra i dem stora projektet och se det växa hela växa igenom.

Vilka egenskaper behöver man för att arbeta som fastighetsförvaltare?
Som person bör man gilla att arbeta i högt tempo. Man skall ha en hög social förmåga och ha en högt servicetänkande. Man skall vara villig att vara en del i ett team och samtidigt vara självständigt. Som fastighetsförvaltare är det viktig att kunna vara ”diplomatisk”, men också kunna ta svåra beslut. I arbetet kan det dyka upp beslut som kanske inte är så roliga att ta, men är ett måste, som till exempel avhysningar, höjning av hyror och diskussioner med oskötsamma entreprenörer.

Vad vill du arbeta med efter utbildningen?
Efter min utbildning så vill jag förstärka min karriär genom att fortsätta arbeta på ett företag där jag känner att mina kompetenser och arbetsmoral kommer till sin fulla rätt. Jag kan tänka mig arbeta med förvaltning av bostadsrätter, hyresrätter och kommersiella objekt. Jag tycker om att leda personal, coacha dem och se på deras utveckling.

Möjligheterna till att arbeta inom fastighetsbranschen utomlands börjar bli allt större. Så det är också en tanke. Som utbildad fastighetsförvaltare får man möjligheter till andra yrken och roller inom samma omfattning på bygg och entreprenad.

Vad gillar du mest med utbildningen?
Det är mycket saker som jag tycker om med min utbildning på Xenter; flertal studiebesök i branschen, LIA ”lärande i arbete”, många olika föreläsningar av varierande slag och med erfarna föreläsare, kontakten med branschen och olika projekt som vi fått ansvara för själva; som att bygga upp ett helt badrum första terminen.

Varför valde du Xenter?
Jag blev rekommenderad till Xenter av en bekant som hade studerat på en annan yrkeshögskola. Det som lockat mig med förvaltarutbildningen på Xenter var att det ingår två stycken LIA-tillfällen som ger mig tillfällighet att snabbt komma ut i arbetslivet, både under och efter utbildningen.

Xenter är en unik yrkeshögskola. Familjekänslan finns där varje dag, vilket jag gillar och är van vid. Xenter månar sig mycket om sina studenter. Både med coachning och satsning på miljöer som är riktiga.

Under LIA:n får alla studenter ett besök från skolans ledning på praktikplatsen. Det är grymt bra för studenter att skolan visar att de finns och är medvetna om LIA-processen och utvecklingen. Mina arbetsgivare får mycket mer respekt för mig som ny och fräsch i branschen.

Utbildningen har gett mig rätt verktyg för mitt jobb. Även mer. Samtidigt så är fastighetsbranschen så bred att det är alltid något nytt att lära sig, nya områden att specialisera sig i. Det ligger mycket eget ansvar i att klättra uppåt i sin karriär, inte bara skolans!

Vad ska du göra i framtiden, vad är din dröm om att få arbeta med inom förvaltning?
Jag vill fortsätta arbeta inom samma arbete och ansvarsområde. Personligen vill jag känna att jag bidrar med något som utvecklar samhället till att bli bättre, jag vill känna stoltheten i de projekt där jag deltar. Drömmar om att bygga och förvalta egna objekt finns också. Det är något som kommer med tiden! Just nu vill jag arbeta mycket på att utveckla mina kompetenser och vara en erfaren ung man inom fastighetsbranschen. Testet här är tiden och lite tålamod.

Varför vill du bli just förvaltare?
Det som är kul med förvaltning är att ingen dag är den andra lik. Detta är kanske olika från person till person men jag älskar att ha skiftande uppdrag dag för dag. En dag kan det vara att skriva ett hyreskontrakt och ett bokat möte med kommunen, nästa dag utför du tekniska ronderingar i dina fastigheter, planerar budget, utbildar och leder personal. Detta har fått mig att mogna både som person och som nyutbildad fastighetsförvaltare.

Redan anställd på JM, hur fick du det?
Jag blev headhuntad i mars 2016, och blev erbjuden en tjänst som mäklarassistent på försäljningsavdelningen på JM. Utöver det har jag haft förmån att jobba med andra uppdrag och avdelningar på bolaget vid behov av extra stöd. Jag hoppas förstås att tjänsten utökas till heltid efter min examen och då ännu mer inom förvaltning, men jag är öppen för att lära mig alla delar.