Hoppa till huvudinnehåll

Arez Aldalo – Fastighetsförvaltare

Bild på elev

Utbildningen erbjuder ett brett val av karriärmöjligheter inom fastighetsbranschen. Beroende på hur stor bolaget man jobbar på är, får man varierande ansvarsområde, arbetstider, lön och såklart utvecklingsmöjligheter.

Vilka yrken och företag kan man jobba på efter utbildningen?
Utbildningen erbjuder ett brett val av karriärmöjligheter inom fastighetsbranschen. Beroende på hur stort bolaget man jobbar på är, får man varierande ansvarsområde, arbetstider, lön och såklart utvecklingsmöjligheter. Det ligger mycket ansvar på dig själv också när det gäller att utöka dina kontakter och visa upp dig på events och mässor. Visa att du vill arbeta! Se till att dina framtida arbetsgivare ser vem du är och vad du står för.

Personligen föredrar jag att arbeta på större privata bolag. Anledningen till detta är att jag känner att jag är med och bidrar till de stora besluten som påverkar framtidens samhälle. Man träffar på oroligt många personer dagligen samt får delta och bidra i de stora projekten och får se dem växa hela vägen igenom.

Vilka egenskaper behöver man för att arbeta som fastighetsförvaltare?
Som person bör man gilla att arbeta i högt tempo. Man ska ha god social förmåga och hög grad av servicetänkande. Man ska gilla att vara en del i ett team och samtidigt kunna arbeta självständigt. Som fastighetsförvaltare är det viktig att vara diplomatisk, men också kunna ta svåra beslut. I arbetet kan det dyka upp beslut som kanske inte är så roliga att ta, men är ett måste, som till exempel avhysningar, höjning av hyror och diskussioner med  icke skötsamma entreprenörer.

Vad vill du arbeta med efter utbildningen?
Efter min utbildning så vill jag utveckla min karriär genom att fortsätta arbeta på ett företag där jag känner att mina kompetenser och min arbetsmoral kommer till sin fulla rätt. Jag kan tänka mig att arbeta med förvaltning av bostadsrätter, hyresrätter och kommersiella objekt. Jag tycker om att leda personal, coacha dem och se hur de utvecklas.

Möjligheterna att arbeta inom fastighetsbranschen utomlands blir allt större, så det är också en tanke. Som utbildad fastighetsförvaltare får man möjligheter till andra yrken och roller inom samma befattning på bygg och entreprenad.

Vad gillar du mest med utbildningen?
Det är mycket saker som jag tycker om med min utbildning på Xenter; flertal studiebesök i branschen, LIA ”lärande i arbete”, många olika föreläsningar av varierande slag och med erfarna föreläsare, kontakten med branschen och olika projekt som vi fått ansvara för själva; som att bygga upp ett helt badrum första terminen.

Varför valde du Xenter?
Jag blev rekommenderad till Xenter av en bekant som hade studerat på en annan yrkeshögskola. Det som lockat mig med förvaltarutbildningen på Xenter var att det ingår två stycken LIA-tillfällen som ger mig tillfällighet att snabbt komma ut i arbetslivet, både under och efter utbildningen.

Xenter är en unik yrkeshögskola. Familjekänslan finns där varje dag, vilket jag gillar och är van vid. Xenter månar mycket om sina studenter, både med coachning och satsning på miljöer.

Under LIA:n får alla studerande ett besök av skolans utbildningsledare på praktikplatsen. Det är grymt bra för studerande att skolan visar att de är medvetna om LIA-processen och utvecklingen. Mina arbetsgivare visar mig då mycket mer respekt för mig som ny och fräsch i branschen.

Utbildningen har gett mig rätt verktyg för mitt jobb och mer därtill. Samtidigt så är fastighetsbranschen så bred att det är alltid finns något nytt att lära sig, nya områden att specialisera sig på. Det ligger mycket eget ansvar i att klättra i sin karriär, inte bara skolans!

Vad ska du göra i framtiden, vad är din dröm om att få arbeta med inom förvaltning?
Jag vill fortsätta arbeta inom samma arbete och ansvarsområde. Personligen vill jag känna att jag bidrar med något som utvecklar samhället till det bättre, jag vill känna stoltheten i de projekt där jag deltar. Drömmar om att bygga och förvalta egna objekt finns också. Det är något som kommer med tiden! Just nu vill jag arbeta mycket på att utveckla mina kompetenser och bli en erfaren ung man inom fastighetsbranschen. Det behövs bara engagemang och lite tålamod.

Varför vill du bli just förvaltare?
Det som är kul med förvaltning är att ingen dag är den andra lik. Det är kanske lite olika från person till person men jag älskar att ha skiftande uppdrag. En dag kan det vara att skriva ett hyreskontrakt vid ett bokat möte med kommunen, nästa dag utför du tekniska ronderingar i dina fastigheter, planerar budget, utbildar och leder personal. Detta har fått mig att mogna både som person och som nyutbildad fastighetsförvaltare.

Redan anställd på JM, hur blev du det?
Jag blev headhuntad i mars 2016 och blev erbjuden en tjänst som mäklarassistent på försäljningsavdelningen på JM. Utöver det har jag haft förmånen att jobba med andra uppdrag och på andra avdelningar på bolaget med behov av extra stöd. Jag hoppas förstås att tjänsten utökas till heltid efter min examen och då ännu mer inom förvaltning, men jag är öppen för att lära mig alla delar.