Hoppa till huvudinnehåll

Elin Jernberg – Sändningstekniker på Kanal75 (ATG)

Bild på elev

Varför valde du att gå LiveTV-utbildningen?
Jag jobbade med barn i elva år inom förskola/lågstadiet, men jag tröttnade på det och kände att jag ville utvecklas. Sedan gillar jag sport och att fotografera och när jag såg Xenters annons på pendeln så tänkte jag att det var precis det som jag tycker är roligt och sökte utbildningen. 

Hur var din tid på Xenter?
Det var en oerhört intensiv utbildning. Jag kunde verkligen ingenting när jag började. Det var ett slitsamt år där jag verkligen fick arbeta hårt för att lära mig allt. 

Var jobbar du nu och vad gör du där?
Jag jobbar som frilansare och är huvudsakligen på Kanal75. Här jobbar jag som sändningstekniker i produktion och även en del administrativt. Ibland rycker jag in som fotograf i olika program.

Vad gör en sändningstekniker?
Sändningsteknikern är spindeln i nätet som ser till att sändningarna fungerar, att liveklippen ligger där de ska och att ATG Live rullar hos ombuden ute i landet.  

Vad är det bästa med att jobba inom liveproduktion?
Det bästa är möjligheten att få göra så många olika saker, alltifrån att hantera kamera, bildmixer, grafik och EVS till att vara sändningsproducent. Man träffar också många olika människor och jobbar både inne och ute.  

Vilka är en liveproducents viktigaste egenskaper?
Man ska vara skärpt, stresstålig och strukturerad. Struktur är A och O för att kunna vara i den här frilansbranschen. Allt från att skicka fakturor till att göra en produktion kräver en hel del förberedelser. Att se till att ligga ett steg före kan göra jobbet så mycket lättare.