Fredrik Setterberg – examinerad från Xenter
Hur går man vidare från skola till egenföretagare/konsult?
Tror på sig själv och sin idé. Börja med att besöka starta-eget mässor eller gå på gratiskurser på startupstockholm. Överväg även att köra den mer förenklade formen av företag via RedFlag, CoolCompany m.fl. Bokföring och allt runt ett aktiebolag kan vara ett stort berg att bestiga.
Vilka områden man kan jobba inom?
Alla områden man tror en 3D-skrivare kan vara till nytta. Där det tillverkas produkter av olika slag är ett troligt område.
Gav utbildningen dig tillräckligt mycket för att man skulle känna sig trygg när man kom ut i arbetslivet?
Det är nog olika från person till person. Det finns ett par tillfällen då jag undrat vad jag sysslat med och funderat på om jag skulle valt annat.
Några hälsorisker i yrket?
Partiklar av alla möjliga sorter. Även ångor från 3D-skrivarna. Bättre att vara försiktig och ha bra ventilation/filter.
Utsikter för framtiden?
Oklart, finns risk att mjukvara och enklare printrar tar bort behovet av 3D-teknikerns expertis.
Vilka områden kommer tekniken växa mest?
Ingen aning faktiskt.
Vad fick dig att välja det här?
Spännande utbildning, trött på tidigare jobb/karriär.
Vad är mest spännande med den här tekniken?
Tekniken är hyfsat ung och utvecklingen går snabbt.
Vad vill du lära dig mer om inom 3D-printingtekniken?
Scanning och metallprintning.
Vad skulle du ge för tips till folk som vill lära sig om tekniken?
Sök på nätet, gå på mässor och eventuellt gå på utbildning.
Hur var/är utbudet av 3D-jobb?
Inte mycket i Stockholm tyvärr. Tillverkningsorterna där företag har prototyputveckling, forskning. Kan man flytta från Stockholm och/eller jobba internationellt tror jag att man kan göra en bra karriär.
Vilka program har du nytta av i ditt arbetsliv?
Något form av CAD-program (IronCAD, Fusion360), något för att reparera modeller exempelvis netfabb.
Hur mycket lön kan man begära?
Snegla på IT-Tekniker/3D-grafikerns lönebarometer, sen beror det på vad du jobbar med och hur duktig du är. Slutligen några generellt tips: Hitta din nisch, finns det något du är extra bra på se till att bli expert på det, var inte heller rädd att snegla på intillliggande branscher. Exempelvis: Mästare på Zbrush/Maya → Undersök datorspelbranschen. Mästare på teknisk CAD → Överväg att byta utbildning till CAD-konstruktör Hårdvaru-ninja → Sök anställning hos de som gör morgondagens 3D-skrivare, scanners mm. Såklart kan man hitta jobb även om man inte är expert på något område, då gäller det att ha rätt glöd och våga utmana sig själv. LIA2, välj praktikplats med omsorg. Till skillnad från LIA1 så kan du faktiskt det mesta vid det här laget och troligtvis kan din väg in i arbetslivet vara genom det företaget som du gjorde din LIA2 på.