Hoppa till huvudinnehåll

Julia Forsell – studerande till marin servicetekniker

Bild på elev

Personligt motto:
– Att vara nyfiken! Det kommer då alltid finnas något nytt att lära sig och allt blir så mycket roligare då.

Varför valde jag detta yrke?
– Jag hittade det nya intresset med att mecka vid 18-års ålder och blev helt såld på allt som hade med motorljud att göra. Allt från stort till smått och jag ville bara lära mig mer och mer. Till slut insåg jag att det var det här jag ville jobba med och vad är då inte bättre än att få jobba nära sjön? Efter en reklam för utbildningen till marin servicetekniker på Xenter i Botkyrka så klickade jag på ansök direkt. Under året så växte intresset och det har inte slutat sen dess. Jag har inte en sekund ångrat att jag sade upp mig från mitt receptionistjobb för att jobba med det jag verkligen vill.

Vad är roligast med yrket?
– Det finns inte bara en sak att sätta fingret på men för mig är det att jag får vara mig själv mer än någonsin. Jag får använda mina händer, skapa, laga och fixa tillsammans med att jag får vara påhittig och en problemlösare. Ibland får man komma på egna idéer eller egna verktyg för att vinna vissa utmaningar. Ingen dag är den andra lik och man kommer aldrig att bli helt fullärd för det finns alltid någonting nytt att lära sig!

Vad rekommenderar jag andra som är intresserade?
– Att bara göra och inte tänka så mycket. Tycker man att det verkar roligt, vad är då det värsta som kan hända? Samt att bara vara sig själv. Det finns ingen viss typ eller att man ska behöva ändra på sig själv för att passa in i arbetet. Släppa på katastroftänket lite.

Intervjun ursprungligen publicerad på Marinkraft.se, foto: Patrik Lark