Hoppa till huvudinnehåll

Luz Enith Martinez – Studerande Xenter

Luz Enith – 3D-tekniker

Varför valde du Xenter?
Jag visste inte så mycket om Xenter innan, men hittade utbildningen på nätet. Xenter hade just den utbildningen som jag ville ha. För mig var det viktigt att få veta mer om Xenters samverkan med företagen i branschen. Utbildningens utformning sker ju i ledningsgrupperna och med rätt företag skapas fler möjligheter för bra resurser och en väg ut i arbetet. Våra två labb på plats, med moderna 3D-printare som klarar den senaste tekniken, ger mig som gillar att skapa olika saker själv stora möjligheter.

Ger utbildningen dig rätt verktyg för ditt framtida yrke?
Vi har en engagerad ledningsgrupp som ser till att vi skaffar oss en bra grund för att klara oss i arbetslivet. Vi är ute på LIA-praktik (Lärande i Arbetet) under en stor del av vår utbildning och det är då vi kan kombinera teorin vi läst på skolan med praktik och testa hur det ser ut på de olika arbetsplatserna. Att arbeta praktiskt även i skolan är en stor fördel och maskinparken och olika material ger oss verkligen chansen att testa, det är då vi lär oss.

Vilka yrken och företag kan man jobba på efter utbildningen?
Möjligheterna är oändliga, man kan jobba exempelvis på en teater med att ta fram/printa rekvisita, på en klinik med att ta fram exempelvis prototyper, fabriker och sjukhus.

Vilka egenskaper behövs som 3D-tekniker?
Personligen tycker jag att man ska vara nyfiken och teknikintresserad. Att vilja vara med i utvecklingen, att få vara med och skapa och komma på nya idéer eller möjligheter är något jag drivs av och ser som en stark fördel. Det är en kombination av teknik och skapande och det är viktigt att förstå att man dels kan kombinera detta, men att man också kan välja inriktning senare då utbildningen är bred.