Hoppa till huvudinnehåll

Mikael Ljuhs – Flera livesändningar i TV ställer nya krav

Livesändningsspecialist i Xenters TV-studio

– Det var en slump att jag började jobba med livesändning i TV, säger Mikael Ljuhs, huvudansvarig producent på C More och en av initiativtagarna till YH-utbildningen ”Livesändningsspecialist”. Jag hade en kompis i branschen. Det behövdes folk och han tyckte att jag var en pålitlig kille.

Mikael har stor erfarenhet av livesänd TV. Han har under sina 30 år i branschen sett hur den vuxit i antal sändningar och genomgått en revolutionerande teknisk utveckling.

– Den digitala utvecklingen har varit fantastisk. I dag är det betydligt lättare att göra en setup inför en sändning och dessutom går allt snabbare att producera och blir bättre. Vill du ha en repris i slowmotion eller något annat spännande som hänt uppspelat kan du med EVS:ens, datorns, hjälp ta fram det momentet på ett ögonblick.

Marknaden för livesänd TV har de senaste tio åren formligen exploderat. I början av 2000-talet gjordes det några hundra livesändningar om året. Idag handlar det om fler än 3 000 sändningar om året och det ser bara ut att bli fler, menar Mikael Ljuhs. Omkring 80 procent av sändningarna handlar om sport.
– För att möta den här utvecklingen måste vi ha in flera duktiga personer med rätt utbildning och kompetens i branschen. Det behövs helt enkelt utbildning i branschen. Idag är det väldigt olika hur man ser på hur en TV-produktion ska gå till och vi behöver sätta saker i system och skapa standarder för hur man ska gå till väga i olika moment. Det är därför vi är med och engagerar oss i den här nya utbildningen till Livesändningsspecialist, säger Mikael Ljuhs huvudproducent på C More.

Enligt Mikael är den grundläggande orsaken till den stora ökningen av livesändningar att hitta i den tekniska utvecklingen som medfört billigare produktioner och sändningar. Detta har i sin tur skapat möjligheter för TV-bolagen att starta flera nischade kanaler och så kallade "On demand"-tjänster, främst inom sport, men också en hel del inom underhållning.

Text: Björn Egertz
 
Se en kort film om Xenters LiveTV-utbildning på utbildningssidan för Livesändningsspecialist!