Hoppa till huvudinnehåll

Sima Iskandar – studerande till hisstekniker

Bild på elev

Hej Sima! Du utbildar dig till servicetekniker på Xenter, berätta varför du sökte utbildningen?
”Jag läste elprogrammet på gymnasiet och fick höra om utbildningen till servicetekniker genom mina kollegor när jag praktiserade på ett hissföretag i Södertälje. Jag kände att det här var något jag kan tänka mig att hålla på med, något praktiskt då jag inte är så teoretisk. Jag vill jobba, men tycker det är viktigt med utbildning. Den här utbildningen är bara ett år, det passar mig.”

Hur ser en vanlig dag i skolan ut?
”Ofta börjar vi med teori i klassrummet och har sedan mer praktiska lektioner på eftermiddagen. Det är kul att blanda mellan teoretiskt och praktiskt, då blir det lättareatt förstå. När vi sedan övar på det praktiska arbetet vet vi hur vi ska göra. Lärarna är bra och arbetar själva inom hissbranschen och vi har gästlärare från olika företag.”

Du var nyligen på utbildningens första praktikperiod (LIA), hur var det?
”Det var roligt att träffa kollegor som jag lärde känna under praktiken på gymnasiet då jag var på samma ställe igen. Vi i klassen har kontakt med varandra under praktiken och delar bilder och skriver till varandra i en klass-chatt nästa varje dag.”

Hur ser din framtid ut efter utbildningen?
”Vi lär oss om både hissar och rulltrappor och hissar lockar mig mest. Jag är intresserad av elproblem och att läsa kopplingsscheman och vill jobba som felsökare. Kanske pluggar jag vidare till elingenjör eller startar en egen firma i framtiden. Jag har alltid drömt om det, jag gillar att bestämma. Man vet aldrig vad framtiden kan ge, utbildningen ger många möjligheter.”

Varför borde andra söka denna utbildning?
”Jag tycker både kvinnor och män borde söka denna utbildning. Det finns många olika jobb inom branschen beroende på intresse. Det vore kul med fler tjejer, kanske tänker de att det är ett tungt arbete som de inte klarar av, men det gör vi!”

Text av: Hissförbundet