Hoppa till huvudinnehåll

Sofia Muhonen Liedholm – Frilans på Nyhetsbolaget TV4

Bild på elev

Vad är din titel/vad jobbar du med?
Jag jobbar på Nyhetsbolaget som fotograf, redigerare och sändningsproducent.

Som fotograf och redigerare jobbar jag mot TV4's kvälls- och morgon-nyhetssändningar och som sändningsproducent producerar jag livenyheterna eller morgonnyheterna.

Vad får man göra under dagarna?
Som sändningsproducent sköter man i stort sätt hela den tekniska sidan av sändningen. Jag bildproducerar, sköter kameror, bingar, lägger grafik och sköter ljud. Allt i ett mindre lite mer lättskött kontrollrum. Dessutom behöver jag kunna hantera stress och hålla på med flera saker samtidigt. Det är också viktigt att jag prioriterar vad som behöver skötas först. Kommunikation är också en stor del av arbetet, vi är inte många som arbetar med sändningarna men om man inte är tydlig kan mycket gå fel.

En vanlig dag som sändningsproducent börjar med att man startar upp kontrollrummet och ser till så att allt är förberett för en eventuell livesändning. Oftast finns det minst en planerad sändning men om det inte gör det så gäller det att vara beredd på det mesta! Allt från att avslöja deltagare i ett tv-program till att rapportera om att en viktig person avlidit.

När nått har hänt ska vi vara live på tre minuter och då får man bygga upp sändningen allteftersom. Vilket innebär att vi letar bilder, ringer upp folk som kan kommentera o.s.v.

Vad är bra med Xenters utbildning?
Xenters utbildning är bra för att den ger dig det du behöver på ett snabbt och roligt sätt så att du sedan kan specialisera dig på just det du vill göra! Att då dygnet runt ha möjlighet att öva och låna utrustning, som dessutom används i branschen, är en stor fördel.

Branschnära utbildning
Den direkta kontakten Xenter har med yrkesbranschen gör att studenterna får lära sig precis det branschen vill ha. Antingen på skolan eller på workshops ute bland företagen. Xenter lyssnar på studenterna, är det nått du saknar så finns det nästan alltid en möjlighet att lösa det! Utbildningen är kort men om du ger den allt du har kommer du kunna gå långt. Branschen vet vilka vi är och har stort intresse av att se oss lyckas. Men var beredd på att ge den kvällar, helger och långa dagar - det är ändå tiderna du kommer jobba senare.

Vad kan man arbeta med efteråt
Beroende på vad du gör utav utbildningen och vad du specialiserar dig inom kan du efter examen jobba med det mesta inom tv- och live-produktion. Allt ifrån att sända konferenser till att arbeta med OS. Vi har bra samarbete med allt från stora OB-företag, till TV-stationer och mindre företag med event och liveproduktioner.

Sofia gick tidigare också på Xenters/Tumba Gymansiums estetiska spetsutbildningar och fick redan där komma i kontakt med branschen genom riktiga projekt. Hon gick då Radio och Ljuddesign.