Hoppa till huvudinnehåll

FAQ Yrkeshögskola - Frågor och svar

Undrar du något kring våra YH-utbildningar? Oftast får vi samma frågor gång på gång. Vi har därför besvarat några av dessa vanliga frågor om vår yrkeshögskola här nedan. Förhoppningsvis hittar du svaret där.

Fråga: Får man studiemedel om man går på Xenters YH-utbildningar?

Svar: Alla Xenters YH-utbildningar är berättigade till studiemedel. CSN gör sedan en egen bedömning om du har rätt till studiemedel.

Fråga: Kostar det något att gå på Xenters YH-utbildningar?

Svar: Nej, alla Xenters YH-utbildningar är avgiftsfria. Kostnader för kurslitteratur kan dock tillkomma.

Fråga: Hur gör jag om jag inte har Matematik 2 (Matematik B) som krävs för behörighet?

Svar: Kontakta Vuxenutbildningen i din hemkommun för att läsa kursen eller göra ett nivåtest, i första hand. Om du inte hinner läsa klart hela kursen, kontakta Antagningsenheten för mer information om andra sätt att få din behörighet prövad. Tänk på att du behöver ha förkunskaperna för att tillgodogöra dig en utbildning.

Fråga: Jag har inte mina betyg klara för jag går fortfarande i gymnasiet? Hur gör jag?

Svar: Ladda upp ett CV och ett personligt brev med din ansökan. Kontakta Antagningsenheten och informera. Bifoga en studieplan där det framgår slutdatum för dina studier senast sista ansökningsdag. Sedan kompletterar du ansökan med betygen senast sista kompletteringsdatum, som du hittar på respektive utbildningssida.

Fråga: Jag kan inte hitta mina betyg, det var så längesen jag gick ut gymnasiet! Hur gör jag?

Svar: Du ringer den skola du gick i för att få tag på dem. Om de inte kan få fram dem, vänd dig till kommunarkivet och begär ut dina betyg. Kontakta Antagningsenheten om du inte lyckas med det.

Fråga: Jag har inte full examen från min gymnasieperiod? / Jag har inga betyg? Hur gör jag?

Svar: Ladda upp ett CV och ett personligt brev samt eventuella betyg med din ansökan. Antagningsenheten kan bedöma din reella kompetens och kontaktar dig för att du eventuellt ska komplettera din ansökan eller göra ett prov som testar din grundläggande behörighet.

Fråga: Jag har inte betyg i kurser som gäller för den särskilda behörigheten. Jag saknar till exempel betyg i "Ellära" eller "Dator- och Nätverksteknik"? Hur gör jag?

Svar:

  • I första hand – läs in kursen/-erna du saknar på Vuxenutbildningen.
  • Om du tror att du har motsvarande kunskaper så uppge detta i ett CV med personligt brev som du laddar upp med din ansökan. Antagningsenheten kan kontakta dig vidare.
  • Om du inte har särskild behörighet, så kan du läsa in kursen. Ange detta i ansökan att du har för avsikt att läsa in kursen och ladda upp en studieplan där det framgår slutdatum för den kurs du ska läsa.

Fråga: Blir det någon BFU, behörighetsgivande förutbildning, för att läsa "Nätverksteknik" eller "Ellära" mm?

Svar: Vissa av våra utbildningar erbjuder en sådan BFU-kurs. Om du har behov av det, så kommer du att få reda på om Xenter kommer att ha en sådan eller inte.

Fråga: Hur går det om det är fler godkända sökanden, än platser i utbildningen? 

Svar: Då kommer du att kallas till Urvalsprov, håll utkik i din e-postlåda direkt efter sista ansökningsdag, då kommer besked om detta.

Fråga: När får jag veta om jag kommit in på utbildningen?

Svar: Vi strävar efter att ge dig ett svar senast vid midsommar. Du som inte kommit in då, och är behörig, placeras på en reservlista.

Fråga: Jag ligger på reservplats, när vet jag om jag kommer in på utbildningen?

Svar: Vi ger besked vartefter som det finns platser i utbildningen, de sista reserverna brukar kallas ett par veckor efter utbildningens start.

Fråga: Har ni några ekonomiska utbildningar som startar framöver?

Svar: Vi har haft tre ekonomiska utbildningar tidigare, men tyvärr inga för stunden. Vi söker dock ständigt nya utbildningar. Men till dess, titta gärna på alternativ bland våra andra YH-utbildningar.