Programvaror på VFX-artist

På Xenter får du en arbetsplats och dator med de programvaror som är industristandard och som du behöver för din utbildning till VFX-artist. Program som till exempel: Maya, Houdini, Nuke, Unreal Engine, DaVinci Resolve/Fusion med flera. Du använder den programvara som löser ditt problem bäst.

Förkunskaper i VFX är inget krav för att komma in på utbildningen. Det är viktigare att du har gott öga för det estetiska (ljus, färg och form). Eftersom VFX görs i dator är det dock bra om du har datorvana och trivs med att skapa digitalt.

Funderar du på om VFX-yrket skulle passa dig så finns det kostnadsfria versioner av flera programvaror som du kan ladda ner och prova på egen hand. Du kan ta hjälp av tutorials på Youtube och forum på nätet.


Maya
är ett program för modellering, riggning, animation, simulering och rendering i 3D. Det har en väletablerad ställning inom både film- och spelindustrin. Det finns en 30-dagars trial som du kan hämta från utgivaren Autodesk.


Houdini
är ett program som arbetar procedurellt med 3D, vilket innebär att noder kopplas samman till flödesscheman i en typ av visuell programmering. Detta gör programmet väldigt kraftfullt, särskilt för simuleringar. Det finns en stor efterfrågan från VFX-bolagen på artister med denna kompetens. Det finns en gratisversion kallad Houdini Apprentice som du kan ladda ner från tillverkaren SideFX.


Nuke
är en professionell compositing-programvara som används för visuella effekter i film och TV-produktioner. Programmet har ett nodbaserat arbetssätt där bildelement och lager sammanfogas och bearbetas i nodträd som kallas script. Nuke stöder också 3D-compositing och är en branschstandard för visuella effekter. Nuke Non-commercial är en gratis variant av programmet som kan laddas ner från tillverkaren Foundry.


DaVinci Resolve
är ett programpaket för videoredigering som även innehåller moduler för FX, compositing och grading. Det har vunnit popularitet bland produktionsbolag världen över, bland annat på grund av sina kraftfulla verktyg för color grading. Det finns i en gratis version som kan laddas ner från tillverkaren Blackmagic Design.


Unreal Engine
är en spelmotor, ett program som används för att skapa spel, men som i allt högre grad även används inom filmindustrin och andra branscher på grund av sin kraftfulla realtidsrendering. Den går att ladda ner utan kostnad från unrealengine.com


Blender
är ett mångsidigt 3D-program som även klarar compositing och videoredigering. Det ingår för närvarande ingen undervisning i programmet, men många studerande använder det för att lösa olika uppgifter. Blender är fri programvara som åtnjuter stigande intresse från industrin. Det har en mycket hängiven och hjälpsam Community och det finns många tutorials på Youtube. Detta gör Blender till ett bra program för att lära sig 3D-grafik på egen hand. Du kan hämta programmet från blender.org

Bild: Stilleben gjort av Johanna Gåhlin årskurs VFX19 under kursen Look Development.