Hoppa till huvudinnehåll
Fastighetsförvaltare, Xenter Yrkeshögskola
Fastighetsförvaltare, Xenter Yrkeshögskola

Fastighetsförvaltare

Fastighetsförvaltare

STARTDATUM
19 augusti 2024
LÄNGD
100 veckor (500 p)
STUDIEFORM
Platsbunden, 100%
PLATS
Tumba, Stockholm
UTBILDNINGSLEDARE
Björn Egertz och Ulrika Johansson

En fastighetsförvaltare tar hand om, förädlar och utvecklar framtidens hus. Vill du ha ett varierat arbete och vara med och skapa affärsmässig och långsiktig förvaltning? Då kan du gå Xenters skräddarsydda YH-utbildning till fastighetsförvaltare i en bransch som drar åt både grön utveckling och samhällsbyggnad.

Komplex och utvecklande roll

Som fastighetsförvaltare har du det övergripande ansvaret för förvaltningen av en eller flera fastigheter. Du förvaltar, utvecklar och förädlar fastighetsbeståndet, leder och samordnar arbetet, du är kundorienterad och har god förståelse för sambanden mellan kostnader och intäkter. Då rollen kan se olika ut beroende på arbetsplats behövs en bred kompetens inom många olika kunskapsområden. En kompetens som branschen starkt efterfrågar.

Brist på personal i branschen

Fastighetsbranschen är under stark utveckling vilket skapar behov av ny och modern kompetens. Flera utredningar pekar på ett stort rekryteringsbehov av fastighetsförvaltare, främst till följd av pensionsavgångar, nyetableringar i branschen och nya lagar och kunskapskrav. Den nationella efterfrågan är stor vilket gör det möjligt att snabbt komma ut i arbete.

Bred utbildning varvad med praktik

Rollen som fastighetsförvaltare är komplex. Du läser därför en lång rad olika kurser – från ekonomi med fastighetsinriktning till kommunikation, IT, fastighetsjuridik, ledarskap, fastighetsteknik och miljö. Samverkan med branschen under studietiden är avgörande för hela utbildningen. Genom din LIA (lärande i arbete) knyter du tidigt kontakter med yrkesverksamma i branschen och skaffar dig erfarenheter och kunskaper som ofta leder till jobb direkt efter avslutad utbildning.

Det är viktigt att du som förvaltare behärskar Excel. Därför får du under hela din utbildning hos oss fri tillgång till Learnesys onlinekurs i programvaran Excel. Mer information finns här: www.learnesy.com

Omväxlande jobb med flexibilitet

Att jobba som fastighetsförvaltare passar dig som vill ha ett omväxlande och flexibelt yrke där kontakt med människor är en stor del av vardagen. För att lyckas i rollen bör du också vara noggrann, kvalitetsmedveten och ha ett öga för service och att vårda och skapa nya kundrelationer.  Då branschen innefattar både bostäder, kontor och kommersiella fastigheter finns det många olika vägar att välja i ditt framtida yrkesliv.

Fastighetsförvaltare är ett yrke som kräver både bredd och djup och ett genuint intresse för fastigheter. Kunskapsnivån på vissa områden, till exempel ekonomi, teknik och sociala relationer bör bli bättre i branschen. Min egen erfarenhet av att hantera relationer med människor med olika etnisk bakgrund gör att jag också vill trycka särskilt på detta behov i branschen. Vi måste kunna kommunicera med våra kunder kring fastighetsfrågor på ett sätt som passar dem.

Farzin Mirsaidi, Avdelningschef Fastighet och service, Sveriges Riksdag.

Se vår korta film om Fastighetsförvaltarutbildningen:

Extern video URL

Efter utbildningen har du kompetenser för att:

 • bedöma rimligheten i teknikval samt iaktta tekniska aspekter i upphandlingar
 • upprätta investeringskalkyler, ta fram beslutsunderlag inför investeringar, planera och genomföra förhandlingar, ta fram marknadsplaner, enklare värderingar
 • använda lagar, förordningar och regelverk som stämmer överens med aktuella uppgifter, samt bedöma vilka risker företaget tar utifrån aktuell lagstiftning
 • grundläggande dataprogram och fastighetssystem
 • reagera och agera i besvärliga situationer
 • argumentera för fastighetsbranschen och dess intressen och ansvara för vad rollen kräver.

Utbildningens innehåll (500 YH-poäng)

Total
100 veckor / 500 poäng

Avgiftsfritt med stöd!

Alla utbildningar är helt utan avgifteroch studiemedelsberrätigade (CSN).

Så här ansöker du till Fastighetsförvaltare

 • Fyll i ansökan genom att klicka på gröna knappen ANSÖK NU ovan.
 • Ladda upp följande bilagor:
  - Gymnasiebetyg och eventuellt andra betyg och kursintyg 
  - CV och personligt brev

Efter att du registrerat dig och skapat ett konto på xenter.alvis.se får du ett meddelande från e-postadressen noreply@gotit.se med dina inloggningsuppgifter. Du kan följa, ändra eller komplettera din ansökan samt få aktuell information via ditt konto. 

VIKTIGT!
Var uppmärksam på att viktig e-post rörande din ansökan kan ha noreply@gotit.se som avsändare. Gotit är leverantören av antagningssystemet Alvis. Håll utkik efter e-post från dess avsändare i din inkorg, så att de inte sorteras som skräppost.

Viktigt om behörighet och ansökan

Möt våra studenter

Extern video URL
Studerandeporträtt - Fastighetsförvaltare - Sofia
Extern video URL
Studerandeporträtt - Fastighetsförvaltare - Ramzy