Hoppa till huvudinnehåll
VFX-artist, Xenter Yrkeshögskola
VFX-artist, Xenter Yrkeshögskola

VFX-artist

VFX-artist

STARTDATUM
12 augusti 2024
LÄNGD
100 veckor (500 p)
STUDIEFORM
Platsbunden, 100%
PLATS
Tumba, Stockholm
UTBILDNINGSLEDARE
Urban Lybeck
HUVUDLÄRARE
Kaspar Christophersen

En VFX-artist använder mjukvara för att skapa visuella effekter inom film-, spel- och reklamproduktion. Du lär dig både de kreativa och tekniska aspekterna av filmskapande, animation och visual effects. Därför bör du som söker ha ett intresse för digitalt skapande. Utbildningen är 2,5-årig.

Film: Allt visuellt material i filmen är skapat av våra studerande på VFX-artist.

Extern video URL

Visuella effekter

VFX är en förkortning av engelskans visual effects. Det innebär digitala, visuella effekter för rörlig bild. En VFX-artister skapar VFX-effekter och anställs i första hand av specialiserade efterproduktionsbolag inom film och reklam. VFX-artister anställs även av datorspelsföretag för att skapa visuella effekter för datorspel eller speltrailers.

På utbildningen arbetar du praktiskt i vårt VFX-labb (som du har tillgång till sju dagar i veckan) varvat med föreläsningar av representanter från branschen.

Under utbildningen arbetar du i olika projekt i Xenters VFX-labb. Du får olika uppdrag där du har stor frihet att själv utforma lösningar. Du arbetar i nära kontakt med dina klasskamrater och lärare samt deltar i utvecklingsarbetet av utbildningen tillsammans med Ledningsgruppen.

Film: Ett projekt inspirerat av Simon Stålenhags science fiction-skapelser. Filmen är gjord av alla studerande på årskurs 2 (VFX19) som ett klassprojekt på YH-utbildningen VFX-artist på Xenter.

Extern video URL
Filmprojekt gjort av de studerande på VFX-artist (klass VFX19), inspirerat av Stålenhag.

Samarbete mellan yrkesroller

Precis som i arbetslivet handlar VFX-utbildningen mycket om problemlösning för att hitta de bästa kreativa och tekniska lösningarna. Samarbetet mellan 3D-artister och compositors är avgörande för resultatet. Du får därför arbeta i team både i grundläggande kurser och när du specialiserar dig mot yrkesrollerna 3D-visualisering eller compositing.

Bild av en animerad tsunami
Stillbild från animerad tsunami av Andreas Hansen

VFX en bransch för framtiden

Du som VFX-artist har möjlighet att jobba med många spännande uppdrag inom film-, spel- och reklamproduktion.

VFX-branschen är en av Sveriges snabbast växande branscher. De senaste åren har antalet anställda bland de ledande företagen i stort sett fördubblats varje år. De stora svenska VFX-företagen är samlade här i Stockholm.

VFX är en svensk exportframgång. Det framkom i en undersökning som Tillväxtverket genomförde 2017 av den digitala postproduktionsbranschen.

Spel- och filmbranschen närmar sig alltmer varandra och det är VFX-branschen som är kittet som förenar dessa två världar. Marknaden växer explosionsartat och behovet av välutbildade VFX-artister har aldrig varit större – och kommer att fortsätta växa.

Peter Levin, grundare och f.d. VD på Goodbye Kansas

Yrkeshögskoleutbildning

Utbildningens ledningsgrupp består av välkända branschföretag som regelbundet kvalitetssäkrar kurserna. Utbildningen avslutas med en lång praktikperiod på 26 veckor för att du ska få en gedigen arbetslivserfarenhet och ett brett nätverk i branschen.

”Ska de svenska VFX-företagen behålla sin position internationellt och kunna fortsätta att utvecklas i Sverige behöver branschen de närmaste fem åren nyrekrytera hundratals välutbildade VFX-artister. Det är ett skäl till att vi byggt upp ett samarbete med Xenters utbildning VFX-artist med dess geografiska närhet till de stora bolagen, vilket underlättar tillgången på föreläsare och direktkontakt med framtida arbetsgivare."
Fredrik Phil SVEA, Swedish Visual Effects Association

"Det är svårt att hitta duktiga VFX-artister och vi tvingas rekrytera väldigt mycket internationellt. Om vi kan hitta lika duktiga artister i Stockholm underlättar det enormt. Därför har vi valt att engagera oss i utbildningen." 
Alfred Lindahl, HR Partner

Kompetenskrav från branschen:

 • Skapa fotorealistisk VFX (3D eller compositing) i relevant mjukvara
 • Visualisera särskilda stil- eller känslouttryck genom val av färg, ljus och bildkomposition
 • Anpassa VFX-innehåll till en övergripande story
 • Bedöma den egna förmågan i relation till en beställning av VFX och planera den egna arbetsinsatsen
 • Arbeta i VFX-projekt enligt vanligt förekommande arbetsflöden och processer
 • Bedöma kvalitet i egen och andras VFX i relation till beställarkrav
 • Utveckla sin egen förmåga att skapa VFX

Efter utbildningen ska du bland annat ha kompetenser för att: 

 • Självständigt behandla VFX-produktion på ett sådant sätt att det leder vidare till lärande och professionell utveckling
 • Övervaka VFX-produktion samt slutföra förelagda projekt inom yrkesrollen som VFX-artist.

Våra studerandes portfolio

Utbildningen VFX-artist har sin egen webbplats där vi lägger ut de studerandes arbeten i en portfolio. Där kan du få en bra bild av vad som skapas på utbildningen.

Våra studerandes portfolio

Vad är "compositing"?

Extern video URL

Utbildningens innehåll (500 YH-poäng)

Valbara profiler (3D eller Compositing)

Total
100 veckor / 500 YH-poäng

Avgiftsfritt med stöd!

Alla utbildningar är helt utan avgifteroch studiemedelsberrätigade (CSN).

Bild
Xenter Yrkeshögskola - symbol
Angående frågor om antagningen eller urvalsprocessen.

Antagningsenheten

Så här söker du till VFX-artist

 • Fyll i ansökan genom att klicka på gröna knappen ANSÖK NU ovan.
 • Ladda upp följande bilagor:
  - Gymnasiebetyg och eventuellt andra betyg och kursintyg 
  - CV med foto och personligt brev
 • Arbetsprov (se instruktioner under rubriken "Hur går urvalsprocessen till?")

Efter att du registrerat dig och skapat ett konto på xenter.alvis.se får du ett meddelande från e-postadressen noreply@gotit.se med dina inloggningsuppgifter. Du kan följa, ändra eller komplettera din ansökan samt få aktuell information via ditt konto. 

VIKTIGT!
Var uppmärksam på att viktig e-post rörande din ansökan kan ha noreply@gotit.se som avsändare. Gotit är leverantören av antagningssystemet Alvis. Håll utkik efter e-post från dess avsändare i din inkorg, så att de inte sorteras som skräppost.

Viktigt om behörighet och ansökan

Möt våra studenter

Extern video URL
Studerandeporträtt - VFX-artist - Christoffer
Extern video URL
Studerandeporträtt - VFX-artist – Ebba