Hoppa till huvudinnehåll
Elkonstruktör, distans, Xenter Yrkeshögskola
Elkonstruktör, distans, Xenter Yrkeshögskola

Elkonstruktör (distans)

Elkonstruktör (distans)

STARTDATUM
18 augusti 2025
LÄNGD
126 v. fördelat på 3 år (315 p)
STUDIEFORM
Distans, halvfart (50%)
PLATS
Distans
UTBILDNINGSLEDARE
Tina Sandström
Sista ansökningsdag 14 maj!

Som elkonstruktör genomför du energiberäkningar med hjälp av olika programvaror, projekterar elinstallationer samt upprättar handlingar och ritningar. Du gör ritningar för elektronik som ska implementeras i olika installationer. För att bli antagen till denna utbildning krävs att du utöver gymnasieskolans El- och energiprogram även har 2 års arbetslivserfarenhet som elektriker.

I nuläget och i framtiden står Sverige inför stora projekt inom både byggsektor och industri. Tillgången på bostäder och en väl fungerande infrastruktur är avgörande för rörligheten på arbetsmarknaden och för Sveriges ekonomiska tillväxt. Ett nyckelyrke för att samhället ska kunna utvecklas och projekt genomföras är elkonstruktör.

Efterfrågan på yrkesrollen är stor över hela landet och för att möjliggöra för fler elektriker att kunna vidareutbilda sig, parallellt med pågående arbete, erbjuder vi en distansutbildning på deltid (50 %). Notera att du under utbildningen kommer att behöva vara närvarande på Xenter Yrkeshögskola, vid sex tillfällen. Dessa kurser kommer att pågå under 1-2 dagar och kommer i möjligaste mån att förläggas till helger eller dag som knyter an till helg. Allt för att inte störa ditt eventuella ordinarie arbetsschema. Praktik kan ske på valfri ort.

Vill du arbeta inom industrin eller med fastigheter? Hos oss kan du själv välja inriktning, så att det passar din lokala arbetsmarknad.

De kunskaper som YH-utbildningen ger är en bra och stabil grund för vidare förståelse samt vidareutbildning på området som bland annat innefattar: kunskaper i el - och energiteknik, automation, miljöpåverkan, matematiska beräkningar och standarder.

Se vår informationsfilm om YH-utbildningen:

Extern video URL

Efter utbildningen ska du bland annat ha kompetenser för att:

  • självständigt ansvara för projektering och konstruktion av en elanläggning utifrån de lagar, regler, standarder och säkerhetskrav som föreligger på området inom angiven tidsram
  • självständigt kunna utveckla de kunskaper och färdigheter som krävs för elinstallationsarbete i starkströmsanläggningar och fast anslutning och losskoppling av elektrisk utrustning samt för att övervaka regler och standarder som förändras över tid
  • slutföra projekt genom att bedöma om den egna kompetensen är tillräcklig för att utföra ett visst elinstallationsarbete eller om ytterligare kunskapsinhämtning krävs innan arbetet påbörjas
  • omsätta kundkrav och önskemål till tekniska systemlösningar
  • analysera en elanläggning utifrån ett tekniskt och ekonomiskt perspektiv och föreslå förbättringar
  • samordna installationsprocessen med andra discipliner
  • kunna föreslå olika lösningar inom ett solcellsprojekt
  • hantera kommunikation och kundbemötande

Utbildningens innehåll (315 YH-poäng)

Valbara kurser

Utbildningen har två inriktningar som du kan välja: Bygg eller Industri.

Total
126 veckor / 315 poäng

Avgiftsfritt med stöd!

Alla utbildningar är helt utan avgifteroch studiemedelsberrätigade (CSN).

Bild
Xenter Yrkeshögskola - symbol
Angående frågor om antagningen eller urvalsprocessen.

Antagningsenheten

Så här söker du till Elkonstruktör

  • Fyll i ansökan genom att klicka på gröna knappen ANSÖK NU ovan.
  • Ladda upp följande bilagor:
    - Gymnasiebetyg och eventuellt andra betyg och kursintyg
    - Tjänstgöringsintyg som styrker tidigare och pågående anställning som elektriker, heltid, i minst 2 år.
    - CV och personligt brev

Mer information om vilken typ av handlingar som styrker din behörighet

Tjänstgöringsintyget ska vara i pdf-format, ej i Word, samt daterat och signerat. Av intyget ska det framgå anställningens befattning (elektriker) och varaktighet (från och med – till och med, eller pågående). Observera att anställningsavtal inte är en giltig handling, eftersom det inte framkommer anställningens varaktighet.

Efter att du registrerat dig och skapat ett konto på xenter.alvis.se får du ett meddelande från e-postadressen noreply@gotit.se med dina inloggningsuppgifter. Du kan följa, ändra eller komplettera din ansökan samt få aktuell information via ditt konto. 

VIKTIGT!
Var uppmärksam på att viktig e-post rörande din ansökan kan ha noreply@gotit.se som avsändare. Gotit är leverantören av antagningssystemet Alvis. Håll utkik efter e-post från dess avsändare i din inkorg, så att de inte sorteras som skräppost.

Viktigt om behörighet och ansökan