Hoppa till huvudinnehåll
Hisstekniker, Xenter Yrkeshögskola

Hisstekniker

Hisstekniker

STARTDATUM
11 augusti 2025
LÄNGD
45 veckor (225 p)
STUDIEFORM
Platsbunden, 100%
PLATS
Tumba, Stockholm
UTBILDNINGSLEDARE
Jan Sätherlund
HUVUDLÄRARE
Oskar Andersson
Sista ansökningsdag 14 maj!

En hisstekniker hanterar el och mekanik under eget ansvar. Vill du arbeta på fältet i ett fritt och omväxlande yrke där teknisk kunskap varvas med kundkontakt? Bli en problemlösare i ett praktiskt arbete där den ena dagen inte är den andra lik.

Problemlösning och flexibilitet

Som hisstekniker är du ute mycket på fältet, i din egen servicebil, och du installerar, moderniserar och reparerar hissar och rulltrappor. Du får mycket eget ansvar och kan i stor mån planera ditt arbete själv. Ofta åker du runt i företagsbil och servar hissar eller rulltrappor. Därför är det i praktiken ett måste med körkort för att få anställning i branschen. Det är dock inget krav på körkort för att komma in på själva utbildningen. Men se till att du har det innan du blir examinerad, för din egen skull. På utbildningen får du lära dig att arbeta med tekniska produkter, datorer och med el och hydraulik. Du lär dig om säkerhet och miljö, men också om kvalitet och kundvård. Arbetet som hisstekniker är ett praktiskt och omväxlande arbete.

Stort behov 

Branschen är i stort behov av utbildade hisstekniker med modern kompetens. Det ökande bostadsbyggandet gör att det behövs många hisstekniker som arbetar med nyinstallation av hissar, men även med upprustning och modernisering av äldre hissar. Dessutom kommer nyrekrytering att behövas eftersom många hisstekniker slutar på grund av ålderspension. Branschen är i stort behov av utbildade hisstekniker med modern kompetens som snabbt kan komma in i jobbet.

Se vår informationsfilm om YH-utbildningen:

Extern video URL

Stockholms expansion innebär en ökad nyinstallation av hiss och rulltrappor och därmed också ökad efterfrågan på service och underhåll. Branschen behöver tillgång till ett ökat inflöde av välutbildade och praktiskt prövade nya hisstekniker för att möta både planerade avgångar och de ökade behoven av kompetenta medarbetare"

Daniel Nyman, ordförande i Hissförbundet
Kone-hissen i Xenters eget hisslabb.
Kone-hissen i Xenters eget hisslabb.

Riktigt hisschakt  och rulltrappa i utbildningen

Xenter har investerat i ett hiss-labb och ett hisschakt på skolan. Där får du under utbildningen bygga en hiss och arbeta praktiskt även på skoltid. Du får prova dina kunskaper direkt och lär dig omedelbart hur mekaniken fungerar. Under en tredjedel av utbildningen är du ute på LIA-praktik (lärande i arbete). Det är då du får erfarenhet i branschen, får använda dig av det du lärt dig och träffar företag som har stora behov av att rekrytera hisstekniker. 

Praktiskt arbete

Hisstekniker är både ett tekniskt och ett socialt yrke. Som hisstekniker krävs både att snabbt kunna hitta det tekniska problemet, men också samtidigt kunna kommunicera med hyresgäster, fastighetsägare och kollegor. Gillar du ett praktiskt arbete, är självgående och är en kreativ problemlösare? Vill du arbeta i ett yrke som är fritt och med mycket ansvar? Ja, då passar utbildningen hisstekniker dig. I utbildningen ingår även praktik, LIA på valfri ort, 13 veckor.

Extern video URL

Behovet av att löpande och i jämn takt utbilda hisstekniker med modern kompetens är stort."

Martin Thormann, ledamot i Hissförbundets styrelse och VD TK Elevator Sverige

Efter utbildningen har du kompetenser för att:

  • självständigt och professionellt verka inom de olika yrkesrollerna hisstekniker/rulltrappstekniker
  • utvärdera sin egen kompetens inom områdena nyinstallation, service, reparation, modernisering eller underhåll av hissar och rulltrappor
  • ta ansvar för att utförandet av komplexa arbetsuppgifter görs med rätt kompetens
  • bedöma säkerhetsriskerna vid planering av ett arbete
  • bedöma den egna arbetsinsatsens fackmannamässighet
  • sätta sig in i alla system som kan krävas av en kompetent montör
  • följa den tekniska utvecklingen inom yrkesområdet efter utbildningen
  • följa grundläggande principer för kvalitetssäkring och interkontroll
  • förstå vilka faktorer som påverkar företagets lönsamhet och kvalitetskrav
  • lösa uppkomna problem självständigt och med säkerhet i fokus
  • fackmannamässigt utföra i yrkesrollen förekommande arbetsuppgifter så att säkerhet, arbetsmiljö och hälsa står i fokus
  • ta ansvar för eget behov av kompetensutveckling inom yrket.
Alain Castro och Julia Dovander gjorde sin LIA på Kone.
Alain Castro och Julia Dovander gjorde sin LIA på Kone.

I samarbete med Hissförbundet

Utbildningen till hiss- och rulltrappstekniker sker i samarbete med Hissförbundet, som är ett branschorgan för alla anslutna hissföretag.

Hissförbundet

Utbildningens innehåll (225 YH-poäng)

Total
45 veckor / 225 poäng

Avgiftsfritt med stöd!

Alla utbildningar är helt utan avgifteroch studiemedelsberrätigade (CSN).

Bild
Xenter Yrkeshögskola - symbol
Angående frågor om antagningen eller urvalsprocessen.

Antagningsenheten

Så här söker du till Hiss- och rulltrappstekniker

  • Fyll i ansökan genom att klicka på gröna knappen ANSÖK NU ovan.
  • Ladda upp följande bilagor:
    – Gymnasiebetyg och eventuellt andra betyg och kursintyg 
    – CV och personligt brev.

Efter att du registrerat dig och skapat ett konto på xenter.alvis.se får du ett meddelande från e-postadressen noreply@gotit.se med dina inloggningsuppgifter. Du kan följa, ändra eller komplettera din ansökan samt få aktuell information via ditt konto.

VIKTIGT!
Var uppmärksam på att viktig e-post rörande din ansökan kan ha noreply@gotit.se som avsändare. Gotit är leverantören av antagningssystemet Alvis. Håll utkik efter e-post från dess avsändare i din inkorg, så att de inte sorteras som skräppost.

Viktigt om behörighet och ansökan

Möt våra studenter

Extern video URL
Studerandeporträtt - Hisstekniker och rulltrappstekniker